کاشانک در منطقه 1، ناحیه 5 شهرداری تهران واقع شده است و از نظر موقعیت جغرافیایی از شمال به ارتفاعات البرز، از جنوب به میدان نوبنیاد و فرمانیه از غرب به نیاوران و محله حصار بوعلی و از شرق به منطقه دارآباد ختم می شود. این محله دارای 13941 نفر جمعیت و 4236 خانوار است .
به لحاظ پیشینه تاریخی به زمان ناصرالدین شاه برم یگردد که این منطقه به شکل باغات سرسبز بوده و یکی از بانوان سوگلی ناصرالدین شاه به نام انی سالدوله حکمرانی کاشان را از شاه طلب م یکند و شاه در عوض شش دانگ کاشانک را به وی پی شکش می کند و به همین دلیل این نام را بر کاشانک نهاده اند (کاشان کوچک(دو طایفه اصلی این محله که جزء بنیانگذاران محله کاشانک هستند عبارتند از یکی طایفه طائی که در حدود 200سال پیش از سمت قرچک و ورامین به این محله مهاجرت نموده و دیگری طایفه ای به نام امینیان که چند سال بعد از طائی ها آنان نیز از سمت قرچک و ورامین به کاشانک فعلی مهاجرت کردند و دوطایفه ناطقیان و خیری که در حدود 100 سال بعد از لواسان به کاشانک کوچ کردند. مهاجرینی که عامل شکلگیری این محله بودند اقوام فقیری بودند که در تپه های کاشانک ست گزیدند و رفته رفته به سمت ثروتمندی پیش رفتند. (حسین عطایی پور- امیرمهدی امینیان- جلال کرمی) به لحاظ ابنیه های تاریخی مساجد مختلف و قنا تهای متعددی در منطقه موجود است و از جمله یک قبرستان که مربوط به سیصد سال پیش است که در خیابان چهاردهم آجودانیه واقع است. از قنات های منطقه می توان به قنات های رحمان آباد که در ارتفاعات رحمان آباد واقع است، قنات استخر که در نزدیکی مسجد ولیعصر واقع است که البته این قنات در حال بهر هبرداری است و برای شرب فضای سبز منطقه بهر هبرداری می شود و قنات جوز درختک و قنات مدرسه خان سفید اشاره کرد.
از نمادهای ارزنده و جاذب ههای بی نظیر منطقه می توان به چنار مسجد ولیعصر اشاره کرد. قدمت این درخت به 500 تا 600 سال قبل برمی گردد و قطر آن در حدود 3 متر می باشد و داخل آن به شکل یک اطاقک زیبا چشم نوازی می کند.
به لحاظ جمعیتی کاشانک در حدود 30000 خانوار در خود جای داده است. که به لحاظ اقتصادی این خانوارها در 2 طبقه کاملاً متفاوت قرار دارند که طبقه مستضعف منطقه در قسمت تپه کاشانک ساکن هستند و در حدود 262 باب از خانه های این منطقه فاقد سند مسی است و این منطقه به لحاظ امکانات فرهنگی و عمرانی دچار صفوف مختلفی است (به نقل از آقای عطایی) مساحت کاشانک براساس آخرین مرزبندی که در سال 87 انجام شده است ( 2482565 ) کیلومترمربع تخمین زده شده است.
از حیث فرهنگی دو موسسه (دایره المعارف بزرگ فارسی) و (موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران) پتانسیل فرهنگی خوبی را برای منطقه رقم زده اند.
همچنین سرای محله کاشانک که از سال 87 شروع به کار کرده است با اجرای کلاسهای آموزشی مختلف در ارتقاء سطح فرهنگی منطقه نقش بسزایی داشته است. از لحاظ عمرانی فعالیتهای در خور تحسین در منطقه انجام شده است از جمله احیای پارک رحمان آباد. در این منطقه آلونک هایی وجود داشت که باعث زننده بودن منظر شهری بود و از جمله باعث فرسایش خاک شده بود.
درباره این سایت