محله محمودیه یکی از محلات ناحیه دو منطقه یک شهر تهران است .
درگذشته محمودیه شامل آبادی و باغ هایی بوده که در دو کیلومتری جنوب غربی تجریش و یک کیلومتری غرب خیابان ولیعصر قرارداشته و اکنون به صورت مثلثی درآمده که از غرب به زمین های اوین، از شمال به خیابان زعفرانیه، از جنوب به بزرگراه شیخ فضل الله نوری و از شرق به اراضی حاج محمود کشتکار و خیابان ولیعصر محدود می شود .(سند هویت محله)
در خصوص زمان شکلگیری و وجه تسمیه این محل دو نقطه نظر وجود دارد که به تفضیل به هر دو مورد می پردازیم:
1 - این محله در زمان رضا شاه پهلوی بوجود آمده است و شخصی به نام محمودیه ساکن قدیمی این محله بوده، که در زمان شکلگیری این محل زحمات بسیار زیادی برای این محله کشیده است. (جغرافیای تاریخی شمیران)
2 - در زمان محمد شاه قاجار، پدر ناصر الدین شاه، در محمودیه قصری برای شاه ساخته شد که نامش را محمودیه گذاشتند اما به شاه وفا نکرد و به محض اینکه شاه وارد قصر جدیدش شد دار فانی را ودا گفت و قصر محمودیه متروکه ماند. این محدوده قبل از آنکه به نام محمودیه نامگذاری شود عباسیه نام داشت و دلیلش آن بود که به وزیر محمد شاه به نام حاج میرزا آقاسی که نام کوچکش عباس بود تعلق داشت. بعدها اعلاء الدوله باغ عباسیه را خرید و به نام پسرش محمود خان علامیه احتشام السلطنه آنجا را محمودیه نامید و بعد از آن نیز بخش هایی از زمینهای محمودیه را حاج امین الضرب، تاجر ثروتمند عصر ناصرالدین شاه خریداری کرد و در سال 1379 اولین کارخانه مولد برق جهت روشنایی محمودیه در چهار راه دکتر حسابی توسط حاج محمود کشتکار تاسیس گردید. (سند هویت محله)
نکته بسیار جالب توجه اینست که محلی که در گذشته کلا به صورت یک باغ بزرگ بوده است هم اکنون حتی یک پارک کوچک در آن موجود نمی باشد. (محمد علی سلیمی)
مرز بندی این محل از زمان شکلگیری تا به حال تغییر چندانی نداشته است و از دلایل افزایش جمعیت این محله در گذشته آب و هوای بسیار مناسب و وجود زمین های کشاورزی و قناتهای زیادی بوده که این محله را برای زندگی مناسب ساخته است . (مهدی بنویدی )
این محله از ثروتمندترین محلات تهران می باشد که بسیاری از رجال ی و ثروتمندات تهران در آن ساکنند .(تاریخچه شمیران)
ساختار جالب توجه سنی این محله که آن را از محلات دیگر شمیران متمایز می کند اینست که حدود 80 درصد از جمعیت محله را افراد مسن تشکیل می دهند و اکثر فرزندان آنان خارج از کشور می باشند.(مهدی بنویدی)
لازم به ذکر است که از میدانگاه قدیمی محله محمودیه به نام توتستان کشتکار و یخچال طبیعی محله به نام یخچال کشتکار کوچکترین اثری باقی نمانده است.( خانم قاجار)
مراجع
اسنادی (منطبق با جدول مراجع اسنادی):
جغرافیای تاریخی شمیران
تاریخچه شمیران
سند هویت محله
شفاهی (منطبق با جدول مصاحبه های انجام شده):
1- محمد علی سلیمی
2- مهدی بنویدی
3- خانم شیرین قاجار
درباره این سایت